Ir directamente al recurso

Far 3. Medi natural, social i cultural

D. Els éssers vius
1. Conec el meu cos i en tenc cura
2. Els sentits
3. Els animals
4. Les plantes
1r. Avaluació i repàs del 1r trimestre
5. L'aigua
6. El paisatge que ens envolta
7. Representar l'entorn
8. Els pobles i les ciutats
2n. Avaluació i repàs del 2n trimestre
9. Les feines (I)
10. Les feines (II)
11. Vivim en societat
12. El nostre passat
3r. Avaluació i repàs del 3r trimestre

Este libro contiene:

  • 16 secuencias

  • 408 recursos

  • Idioma:

    • Catalán

Libro de texto

  • 1. Els éssers vius

    Si mires al teu voltant, pots distingir éssers vius i éssers sense vida. Són éssers vius tots els éssers que neixen, s'alimenten i creixen, es relacionen, es reprodueixen i moren. També hi ha éssers que no neixen, no s'alimenten ni creixen, no es relacionen, no es reprodueixen i no moren, com ara les roques i l'aigua. Són els éssers inerts. [...]

  • 2. Conec el meu cos i en tenc cura

    Les persones hem de conèixer molt bé el nostre cos, perquè ens permet relacionar-nos amb tot allò que ens envolta. L'aparell locomotor és un dels sistemes del cos humà que intervé en la funció de relació. Amb ell podem moure les diferents parts del cos i desplaçar-nos. Si volem tenir una vida sana, hem de tenir cura del nostre cos. Per això, cal tenir una alimentació variada, fer exercici físic, rentar-nos i dormir les hores adequades.

  • 3. Els sentits

    Els sentits són parts del nostre cos que ens permeten rebre informació del món que ens envolta i relacionar-nos-hi. Les persones tenim cinc sentits: la vista, l'oïda, l'olfacte, el gust i el tacte. Cada sentit té òrgans especials per percebre la informació: l'ull capta les imatges; l'orella, els sons; el nas, les olors; la llengua, els sabors, i la pell, les sensacions.

  • 4. Els animals

    A la Terra hi ha milions d'animals diferents; en podem trobar als llocs més diversos: a la selva, al desert, al bosc, a les zones polars, al mar... Hi ha tants animals que els científics, per poder estudiar-los, els han classificat en grups, atenent les seves característiques comunes. En aquest tema coneixerem diferents maneres de classificar els animals. [...]

  • 5. Les plantes

    Les plantes, com els animals, són éssers vius. Tot i així, no poden desplaçar-se i la majoria es reprodueixen per mitjà de llavors. Hi ha moltes plantes diferents. De les plantes, n'ob­tenim aliments, medecines, fusta, paper, fibres per teixir, perfum..., i fins i tot l'oxigen que respiram. Per això, és important conèixer i també respectar les plantes i l'entorn on viuen.

  • 6. Avaluació i repàs del 1r trimestre

  • 7. L'aigua

    L'aigua és una substància molt abundant a la Terra. Sense aigua no hi hauria vida al nostre planeta. Trobam aigua en estat líquid a les mars, als rius i als llacs; en estat sòlid a la neu de les muntanyes, i en estat gasós a l'aire que ens envolta. L'aigua es mou constantment per tot el planeta: passa de la mar a l'aire, de l'aire a la Terra i torna una altra vegada a la mar. Aquest moviment que segueix l'aigua s'anomena cicle de l'aigua.

  • 8. El paisatge que ens envolta

    La Terra té una superfície amb formes molt diverses. D'aquestes formes, en deim relleu. El relleu influeix en la formació dels paisatges i en l'estil de vida de les persones. Així, hi ha paisatges a prop de la mar, on els habitants fan feina en el turisme i en la pesca. També hi ha terres planes, només amb unes quantes elevacions aïllades, que els seus habitants dediquen a l'agricultura. [...]

  • 9. Representar l'entorn

    El paisatge que ens envolta es pot veure i representar de maneres diferents. Les fotografies mostren un lloc tal com és, o com havia estat; els dibuixos, els plànols i els mapes ens ajuden a entendre com s'organitza el nostre entorn. Sovint veim el plànol d'un parc d'atraccions o d'un zoològic, o miram un mapa a Internet o al GPS. Però com en podem extreure tota la informació que ens aporten?

  • 10. Els pobles i les ciutats

    Els pobles són localitats petites i les ciutats són localitats més grans. Als pobles, hi viuen poques persones; a certs pobles hi viuen a penes unes quantes famílies. En canvi, a les ciutats hi viuen milers i fins i tot milions de persones. Els pobles i les ciutats estan formats per un conjunt de car­rers amb edificis diferents; però no tots són iguals. N'hi ha d'estrets i sinuosos; d'altres són amples i rectes…

  • 11. Avaluació i repàs del 2n trimestre

  • 12. Les feines (I)

    Molts d'homes i moltes dones fan feina per obtenir productes de la naturalesa. És el cas dels agricultors, dels ramaders o dels pescadors. Altres persones transformen els productes naturals (matèries primeres) en productes elaborats que es poden utilitzar o consumir. Segons la manera de fer aquesta feina, la transformació pot ser de dos tipus: artesanal o industrial.

  • 13. Les feines (II)

    A banda de les persones que elaboren i transformen productes, n'hi ha moltes altres que amb la seva feina ajuden els altres i els faciliten la vida. Totes aquestes persones fan feina en el sector de serveis, en el qual s'inclouen activitats molt diverses. El sector de serveis inclou, per exemple, professionals com ara els metges, els taxistes, els botiguers i els periodistes. [...]

  • 14. Vivim en societat

    Des del nostre naixement, vivim amb els membres de la nostra família. A l'escola, ens relacionam amb els companys i les companyes i amb els professors. Amb ells participam en les activitats de l'aula i en els jocs. Al barri o a la localitat, ens relacionam amb altres persones. Coincidim amb elles al carrer, a les botigues o a l'autobús. L'ajuntament és responsable d'organitzar la convivència entre els habitants de la localitat.

  • 15. El nostre passat

    Ja saps que, al llarg de la nostra vida, les persones canviam no només físicament, sinó també de comportament. Els records personals, els testimonis orals, els documents escrits, les imatges i els monuments ens ajuden a conèixer el nostre passat. El conjunt de la societat també es transforma amb el pas del temps. Així, els costums canvien i la manera de vestir varia. [...]

  • 16. Avaluació i repàs del 3r trimestre

La licencia digital es una autorización que permite utilizar un recurso digital de acuerdo con las condiciones legales de dicho recurso. El código que recibas una vez la hayas comprado te permitirá acceder al recurso educativo digital elegido.

Puedes consultar más información en nuestra página de ayuda.

Mensaje
Para:
Asunto: